Omáčka z pečených rajčat a cuket

Sezóna rajčat a cuket vrcholí. Zavař si tuhle naprosto luxusní omáčku, která se ti bude hodit v zimě nejen na těstoviny.

Plody léta do sebe uložily sílu slunce, která se nám bude za sychravých tmavých dní hodit.

Budeš potřebovat:

  • vyzrálá rajčata, ideálně masitá
  • cukety, nejlépe mladší
  • česnek
  • cibuli
  • feferonky, nebo pálivé papriky
  • rozmarýn, ideálně čerstvý
  • bobkový list, ideálně čerstvý
  • hořčičné semínko
  • sůl
  • cukr
  • olej
  • ocet

Rozmarýn můžeš vyměnit za jinou svou oblíbenou bylinku, pálivé papriky můžeš vynechat.

Postup:

  1. Připrav si 2 plechy na pečení a vylož je pečícím papírem
  2. Troubu zapni na 150°C a nech nahřívat.
  3. Pokud mají cukety tvrdou slupku oloupej je. Podélně je rozkroj a jestli už jsou v nich velká semínka, odstraň je. Mladé cukety nemusíš loupat ani z nich vyndavat semínka. Rozlož cukety na plech, řezem nahoru. Použij jich tolik, aby byl plech plný.
  4. Na cukety polož oloupané stroužky z jedné paličky česneku, rozpůlenou jednu velkou, nebo 2 menší cibule.
  5. Posyp tymiánem a polož nahoru pár bobkových listů, posyp je hořčičným semínkem, polij trochou oleje, já použila slunečnicový, pořádně osol a lehce posyp tmavým třtinovým cukrem.
  6. Rajčata rozpul a naskládej těsně vedle sebe na druhý plech. Použij jich tolik, aby byl plech úplně pokrytý.
  7. Polož na ně oloupané stroužky ze dvou palic česneku, dvě rozpůlené cibule a zopakuj bod 5.
  8. Dej plechy do trouby a nech je tam při 150°C 3 hodiny. Nemusíš to hlídat, nepřipálí se.
  9. Nech přejít varem 0,2 l octa, já použila domácí švestkový, ale můžeš dát i jablečný.
  10. Do převařeného octa nalij 0,2 l oleje, já použila panenský olivový, můžeš dát i slunečnicový nebo řepkový.
  11. Vyndej bobkové listy a všechno ostatní rozmixuj dohladka, použij i tekutinu, která je na plechu pod rajčaty a cuketou. Nezapomeň přilít ocet s olejem. Ochutnej a případně dosol.
  12. Naplň horkou směs do čistých zavařovacích sklenic a zavři čistými víčky.
  13. Zavař 25 miínut při 90°C

Je to kapánek náročnější recept, ale výsledek za to stojí.

Dobrou chuť!

Pečené cukety na plechu
Pečená rajčata na plechu
Rozmixovaná omáčka
Zavařování v zavařovacím hrnci
zavařená omáčka ve skleničkách
Těstoviny s omáčkou