Omáčka z pečených rajčat a cuket
Sezóna rajčat a cuket vrcholí. Zavař si tuhle naprosto luxusní omáčku, která se ti bude hodit v zimě nejen na těstoviny.
Plody léta do sebe uložily sílu slunce, která se nám bude za sychravých tmavých dní hodit.
Budeš potřebovat:
- vyzrálá rajčata, ideálně masitá
- cukety, nejlépe mladší
- česnek
- cibuli
- feferonky, nebo pálivé papriky
- rozmarýn, ideálně čerstvý
- bobkový list, ideálně čerstvý
- hořčičné semínko
- sůl
- cukr
- olej
- ocet
Rozmarýn můžeš vyměnit za jinou svou oblíbenou bylinku, pálivé papriky můžeš vynechat.
Postup:
- Připrav si 2 plechy na pečení a vylož je pečícím papírem
- Troubu zapni na 150°C a nech nahřívat.
- Pokud mají cukety tvrdou slupku oloupej je. Podélně je rozkroj a jestli už jsou v nich velká semínka, odstraň je. Mladé cukety nemusíš loupat ani z nich vyndavat semínka. Rozlož cukety na plech, řezem nahoru. Použij jich tolik, aby byl plech plný.
- Na cukety polož oloupané stroužky z jedné paličky česneku, rozpůlenou jednu velkou, nebo 2 menší cibule.
- Posyp tymiánem a polož nahoru pár bobkových listů, posyp je hořčičným semínkem, polij trochou oleje, já použila slunečnicový, pořádně osol a lehce posyp tmavým třtinovým cukrem.
- Rajčata rozpul a naskládej těsně vedle sebe na druhý plech. Použij jich tolik, aby byl plech úplně pokrytý.
- Polož na ně oloupané stroužky ze dvou palic česneku, dvě rozpůlené cibule a zopakuj bod 5.
- Dej plechy do trouby a nech je tam při 150°C 3 hodiny. Nemusíš to hlídat, nepřipálí se.
- Nech přejít varem 0,2 l octa, já použila domácí švestkový, ale můžeš dát i jablečný.
- Do převařeného octa nalij 0,2 l oleje, já použila panenský olivový, můžeš dát i slunečnicový nebo řepkový.
- Vyndej bobkové listy a všechno ostatní rozmixuj dohladka, použij i tekutinu, která je na plechu pod rajčaty a cuketou. Nezapomeň přilít ocet s olejem. Ochutnej a případně dosol.
- Naplň horkou směs do čistých zavařovacích sklenic a zavři čistými víčky.
- Zavař 25 miínut při 90°C
Je to kapánek náročnější recept, ale výsledek za to stojí.
Dobrou chuť!